Fietstips!
Als je net begint met toerfietsen zijn er heel veel kleine dingen die je niet allemaal weet, maar die wel heel belangrijk zijn om te weten, omdat die het fietsen namelijk meteen nog leuker maken.
Fiets Tips – Deel 1
Als je begint met fietsen
- Laat je door de vakman een goede fiets aanmeten of vraag aan iemand die al veel ervaring heeft, om je hierin te adviseren. Een goede maat fiets is heel belangrijk voor het fietscomfort en de juiste houding.
- Leer jezelf snel aan om te rijden met fietsschoenen die aan je trappers vast geklikt kunnen worden. Dan kan je namelijk duwen en trekken aan de trappers, waardoor je meer kracht kan zetten. Het is ook veiliger omdat je niet van je trappers af kunt glijden.
- Als je op pad gaat neem dan altijd een nieuw binnenbandje met sleuteltjes mee, dan hoef je bij een lekke band alleen maar te wisselen en zit je dus snel weer op de fiets. Zorg wel dat je thuis al hebt geoefend met het verwisselen van een band.
- Neem altijd iets te eten en te drinken mee, ook als je van plan bent om maar even te gaan fietsen. Je weet namelijk nooit wat er onderweg gebeurt waardoor je veel langer weg bent dan de bedoeling was.
- Als je een lange rit gaat maken neem dan zo veel mee dat je ieder uur iets kan eten. Dat kan zijn een broodje jam, koekjes, banaan enz. en een paar snoepjes voor als je trek krijgt in iets zoets.
- Drink tussendoor steeds kleine hoeveelheden.
- Bouw het aantal kilometers per week rustig op en neem voldoende rust tussen 2 ritten in. Teveel trainen is namelijk achteruit trainen.
Mocht je vragen hebben over deze of andere onderwerpen, bel of mail me gerust.
Heel veel fietsplezier!
Groeten Broer van der Tuin
Fiets Tips – Deel 2
Als je begint met trainen in het voorjaar
- Als na de winter de temperatuur weer wat omhoog gaat worden de meeste fietsen weer van stal gehaald en wordt er een begin gemaakt met trainen om de conditie weer op peil te brengen.
- Het doel van een training is het prestatievermogen te verhogen, maar het opvoeren van dit vermogen is niet onbeperkt mogelijk. Voor iedereen is er een bepaalde grens, waarboven geen verbetering meer mogelijk is.
- Tijdens een training worden in het lichaam en vooral in de spieren, een aantal situaties verstoord. Dat uit zich onder andere in vermoeidheid en stijve spieren.
- Na een training moet er daarom altijd een herstelfase zijn. In deze fase worden de verstoringen aan de spieren weer ongedaan gemaakt. Het herstel stopt echter niet onmiddellijk als de oude situatie bereikt is, waardoor we een soort reserves inbouwen die ‘supercompensatie’ wordt genoemd. Hierdoor is de situatie in het lichaam beter geworden dan hij was.
- Als we nu weer gaan trainen herhaald dit proces zich en zal bij een goed opgebouwde training de conditie geleidelijk aan beter worden.
- Uit bovenstaande zal je begrijpen dat de herstelfase het meest belangrijke onderdeel is van de training. De training zelf is alleen maar bedoeld om het lichaam tot herstel aan te zetten.
- Conclusie: Het effect waar we uiteindelijk op uit zijn, een betere conditie, vindt plaats in de herstelfase.
Ik wil bij deze met de wijze woorden van Joop Zoetemelk eindigen: “de Tour de France heb ik in bed gewonnen”.
Ik wens iedereen een mooi fietsseizoen toe!
Groeten Broer van der Tuin
Fiets Tips:
- Het hele jaar door is het mogelijk om een privé training te volgen, klik voor meer info!
- In het voorjaar starten we weer met fietstrainingen, klik voor meer info!
- In het voorjaar starten we weer met mtb trainingen, klik voor meer info!