Trainen voor een toertocht, lees hier meer informatie!
Trainen voor een toertocht
In heel Nederland worden wekelijks vele toertochten georganiseerd. Tochten van 60, 80 of 100 km en soms wel 150 of 200 km. Leuk, zal je denken, maar dat gaat mij écht niet lukken…
Nou wees gerust, ook jij kan trainen voor een toertocht van rond de 100 km.
Trainen voor een toertocht gaat niet in een paar weken. Daar moet je de tijd voor nemen. En met het voorjaar voor de deur, is het nu de perfecte tijd om hier mee te starten. Onderstaand vind je interessante informatie voor de beginnende fietser.
Waar moet ik op letten als ik net begin met fietsen?
Allereerst is het belangrijk dat je een goede fiets hebt. Laat je door de vakman een goede fiets aanmeten of vraag aan iemand die al veel ervaring heeft, om je hierin te adviseren.
Leer jezelf snel aan om te rijden met fietsschoenen die aan je trappers vast geklikt kunnen worden. Dan kun je namelijk duwen en trekken aan de trappers, waardoor je meer kracht kunt zetten. Daarbij is het ook veiliger, omdat je niet van je trappers af kunt glijden.
Als je op pad gaat neem dan altijd een nieuw binnenbandje met sleuteltjes mee, dan hoef je bij een lekke band alleen maar te wisselen en niet te plakken en zit je dus snel weer op de fiets. Zorg wel dat je thuis al hebt geoefend met het verwisselen van een band, want dat is best nog wel even een dingetje.
Neem altijd iets te eten en voldoende drinken mee, ook als je van plan bent om maar even te gaan fietsen. Je weet namelijk nooit wat er onderweg gebeurt waardoor je veel langer weg bent dan de bedoeling was.
Als je een lange rit gaat maken neem dan zo veel eten mee dat je ieder uur iets kan nemen. Dat kan zijn een broodje jam, krentenbol, koekje, banaan etc. en een paar snoepjes voor als je trek krijgt in iets zoets.
Wat gebeurt er in het lichaam tijdens een training?
Als je gaat trainen is het belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt in het lichaam, zodat je hier op de juiste manier mee om kan gaan.
Doordat het lichaam nog niets gewend is worden tijdens een training, in het lichaam en vooral in de spieren, een aantal situaties verstoord. Die verstoring uit zich onder andere in vermoeidheid en stijve spieren. Is helemaal niet erg, dat hoort zo.
Na een training moet er daarom altijd een herstelfase zijn. (rust) In deze fase worden de verstoringen in het lichaam en aan de spieren weer ongedaan gemaakt.
Het herstel stopt echter niet onmiddellijk als de oude situatie bereikt is, maar gaat nog even door. Hierdoor bouwen we een soort reserves in die ‘supercompensatie’ wordt genoemd. En dat betekent dat de situatie in het lichaam beter is geworden dan hij was.
Als we na de herstelfase weer gaan trainen herhaald dit proces zich en zal bij een goed opgebouwde training de conditie geleidelijk aan steeds beter worden.
Uit bovenstaande moet je dus concluderen dat de herstelfase (rust) het meest belangrijke onderdeel is van de training. Dus neem voldoende rust tussen 2 trainingen in.
Kan ik mijn conditie extra snel opbouwen?
Conditie opbouwen doe je door iedere week te gaan fietsen en dit geleidelijk aan uit te breiden qua tijd en lengte van de rit.
Begin met een uur en bouw dit geleidelijk aan op naar 1,5 uur – 2 uur en naar 2 – 3x per week. Als je dit langere tijd volhoudt dan bouw je vanzelf conditie op.
Door een gewone training te combineren of af te wisselen met een interval training zal de opbouw van je conditie iets sneller gaan, maar echt versneld conditie opbouwen is niet mogelijk. Neem er gewoon lekker de tijd voor en vergeet vooral niet te genieten van iedere rit! Je doet het tenslotte voor je plezier!
Groepsfietstraining Sport Nu, vanaf 3 april!
Lijkt het je leuk om met een groep op pad te gaan, gezamenlijk te trainen en alle facetten van het wielrennen te leren? Dat kan! Vanaf zondag 3 april starten we weer een serie van 8 fietstrainingen.
Het volgende komt o.a. aan bod:
– we letten op de juiste houding
– we leren de juiste afstelling van de fiets
– we leren veilig in een groep te fietsen
– we leren kop over kop rijden
– we leren in een waaier rijden
– we doen intervaltrainingen
– we leren hoe je zelf kan trainen
– we leren over voeding
– we bouwen de conditie op naar een hoger niveau
Klik hier voor meer informatie over onze groepstrainingen.